0.1. Introdución

Este documento é o Manual de Usuario de uThings. Unha plataforma de xestión territorial desenvolvida por Urbimática. O Manual organízase nos seguintes apartados:
  • Empezando con uThings: os aspectos esenciais para acceder ao sistema
  • Utilizar o Catálogo: como configurar os servizos de mapas e datos
  • Ferramentas Básicas: os útiles máis esenciais
  • Debuxar e Medir: como debuxar xeometrías e usalas para medir
  • Tarefas de Produción: quen e como colabora con uThings para crear información territorial
  • Tarefas de Operación: como se xestiona a información.
  • Tarefas de Explotación: como se configura a utilización e análise da información
  • Solucionar problemas: os aspectos onde os usuarios poden ter problemas de forma máis frecuente
  • Glosario: os termos utilizados por uThings
A cidade é unha enorme máquina moi especial, é autoensamblada, e está composta de millóns de pezas interconectadas. Pezas físicas tanxibles ou pezas intangibles funcionais, xurídicas e administrativas pero non menos importantes. Todas suxeitas a cambio constante, unidas por unha intrincada rede de relacións físicas, funcionais ou culturais. Pezas que están a adquirir personalidade propia na internet. Os sistemas de información que tentan representar esa inmensa máquina só conseguirano mediante a colaboración controlada ou mediante novos paradigmas baseados nos servizos de localización e de intelixencia distribuída. uThings postúlase como unha nova metodoloxía in cloud para a xestión urbanística global da cidade; que identifica, describe e sitúa xeograficamente todos os elementos urbanísticos, xurídicos e físicos da cidade formando un Inventario. É evidente a potencia da colaboración para construír información xeoespacial. Pero a colaboración por si mesma non é suficiente para construír información útil e veraz. É preciso canalizala, construíndo circuítos virtuosos de datos que aseguren a sincronización entre o mundo real e a súa representación nun sistema de información espacial. O territorio e a cidade son os medios onde a actividade humana materialízase. Forma unha amálgama de obxectos, sistemas e funcións, un ecosistema dinámico. Unha enorme máquina que debe resolver as necesidades actuais e futuras dunha sociedade caracterizada pola súa vontade de crecemento e mellora constante. As Administracións Públicas, responsables de regular e fomentar ese proceso de cambio e adaptación constantes, necesitan coñecer e comprender o territorio obxecto da súa competencia (a súa Unidade Administrativa) para a súa regulación e control: prever as necesidades futuras, planificar as súas transformacións, avaliar a súa factibilidad e asegurar a sustentabilidade da capacidade territorial. Todo iso nun marco de innovación tecnolóxica, de competitividade interurbana, de incremento da participación social e de intenso control cidadán da acción pública. Hai un enorme reto para construír un sistema público de información horizontal que sirva a todos. No que todos poidan colaborar. Que se manteña día a día e que non supoña un investimento económico insustentable. Un sistema que sirva a todos os actores urbanos:
  • Aos planificadores para obter unha visión actual, completa e inmediata da cidade. Como base de coñecemento imprescindible para formular os plans.
  • Aos xestores da cidade para dispoñer dunha visión ampla dos obxectos e relacións existentes e do impacto dos cambios. Dándolles a posibilidade de xestionar eficientemente os novos servizos de xestión urbana baseados na intelixencia distribuída e a robotización dos sistemas urbanos.
  • Aos desarrolladores e promotores para que poidan avaliar sen trabas as súas oportunidades de actuación. Reducindo o risco por falta de información actualizada.
  • Aos responsables políticos para que dispoñan de indicadores reais. Produto de servizos de datos dinámicos. Que aproveiten eficientemente o substrato de datos do sistema.
  • Aos cidadáns e visitantes, porque están a asumir novos modos de interactuar coa cidade e os seus compoñentes, da man de tecnoloxías emerxentes e dos seus dispositivos móbiles. Novos modos que deben apoiarse en servizos de localización estendidos.
Por todo iso uThings configúrase como un sistema colaborativo, no que se tenta que participen o máximo posible de actores para o seu mantemento, repartindo os custos e as responsabilidades co propósito de dispoñer de información actualizada, de sincronizar o cambio no mundo real co cambio no Inventario virtual, porque os sistemas colaborativos como OpenStreetMap ou Google 3D demostraron a potencia da colaboración como fonte de datos. Pero a diferenza deles uThings é un mecanismo de colaboración controlado e fiscalizado pola Administración Pública competente. A única forma de asegurar a calidade e veracidade dos datos. Os actores do cambio urbano
O noso territorio urbano está suxeito a cambio constante. É unha máquina adaptativa que crece e renóvase constantemente para albergar a actividade humana. Hoxe día ese cambio está determinado por dúas forzas antagónicas: por unha banda o mercado inmobiliario que está suxeito ás leis da oferta e a demanda e que utiliza o cambio urbano para xerar beneficio. E por outra banda a Administración Pública que tenta regular o mercado e o crecemento urbano para conseguir unha cidade equilibrada e eficiente. Como todo mercado, o inmobiliario defínese pola interacción entre oferta e demanda.
  • A oferta inmobiliaria formada os desarrolladores e os comercializadores que están permanentemente presionando ao territorio, buscando oportunidades de chan e construción. A súa presión é tan forte que sen un control adecuado poden xerar un crecemento urbano descontrolado: xeran desequilibrios funcionais colapsando a mobilidade ou os servizos urbanos, fomentan a informalidade e a inseguridade xurídica, ocupan chans valiosos ou con riscos. Son o motor imprescindible do cambio urbano, pero representan unha forza cega que debe ser controlada.
  • A demanda inmobiliaria que é tamén outra forza cega. Busca sen cesar espazos urbanos para exercer a súa actividade residencial, produtiva, comercial ou de servizos. Porque as cidades ofrecen un nicho humano con enormes vantaxes e por iso albergarán sen dúbida á maior parte da poboación humana durante este século. O mercado urbano ha pasado a ser un mercado global no que as cidades ofertan as súas mellores oportunidades para satisfacer a demanda e asegurar a súa posición nun mundo de cidades.
Por outra banda a Administración Pública, como ente regulador, utiliza catro ferramentas de control:
  • A planificación para conseguir modelos urbanos eficientes e sustentables económica e medioambientalmente
  • A autorización previa ao cambio, verifica que as propostas de cambio urbano axústanse á planificación e a unhas condicións técnicas mínimas
  • A inspección do cambio encárgase de verificar que as pezas da cidade están a utilizarse correctamente
  • E a asignación final de dereitos e obrigacións é fundamental para que cada actor execute correctamente o seu papel nesa máquina urbana
Tanto uns como outros traballan no marco dun esqueleto xurídico potente que regula os seus dereitos e obrigacións. Sen ese esqueleto, a inseguridade xurídica impediría o funcionamento correcto do mercado inmobiliario. Gran parte dos problemas funcionais e urbanos das cidades do terceiro mundo proveñen da inexistencia dun marco xurídico apropiado, nelas a súa Administración é incapaz de regular un mercado urbano salvaxe. Os mecanismos do cambio urbano
A dinámica urbana de cambio constante formalízase mediante documentos descritivos e execútase por axentes urbanos:
  • A descrición do cambio confórmase mediante un documento que define as operacións que se pretenden realizar sobre a cidade. As pezas obsoletas que se queren eliminar. As novas pezas que se achegan á cidade ou as pezas que cambian a súa forma ou propiedades.
  • Os documentos de cambio (plans, proxectos, decretos, contratos?) son redactados por técnicos urbanos especializados e teñen unha dobre utilidade: serven para que os responsables públicos poidan avaliar a súa conveniencia e autorizalos ou rexeitalos, e tamén serven aos seus executores como guía para a realización efectiva do cambio sobre o territorio.
  • O cambio urbano está conducido por catro tipos de actor urbano: 1) polo promotor do cambio, normalmente un desarrollador urbano, un cidadán ou a propia administración pública; 2) polo técnico urbano: un arquitecto, un enxeñeiro ou un avogado que redacta o documento de cambio; 3) polo funcionario urbano que desde a administración pública verifica a súa idoneidade; e 4) polos executores urbanos: o construtor que actúa sobre os obxectos físicos, o notario ou avogado que actúa sobre os obxectos funcionais, ou o prestador de servizos urbanos que asegura que unha peza preste correctamente a función para a que está deseñada.
Todo iso quere dicir que a construción e o mantemento da cidade xa son neste momento procesos colaborativos. Procesos que tardaron séculos en formalizarse e que funcionan de forma similar en todas as cidades modernas. Cos matices que impoñen cada cultura e os modelos xurídicos locais. A clave de uThings: aproveitar os sistemas tradicionais
Se o cambio urbano xa é un proceso colaborativo (sustentado en papel), a nosa proposta é aproveitalo para que non só sirva para construír a cidade real, senón que sirva tamén, en paralelo, para construír a cidade virtual. Para iso uThings inclúe dúas innovacións neste proceso xa existente:
  1. Sistematizar os documentos de cambio: actualmente os documentos de cambio urbano son redactados utilizando ferramentas informáticas sofisticadas (procesadores de texto, base de datos, sistemas CAD/GIS/BIM) que resultan nun documento impreso en papel. Documento que en ocasións se redigitaliza para servir como fonte de datos dos sistemas urbanos. Un proceso esquizofrénico e absurdo que debe ser reconducido mediante a sistematización: o documento de cambio debe pasar a ser unha transacción dixital que defina os obxectos urbanos, as súas propiedades, relacións e operacións asociadas. Un documento escrito nunha linguaxe estrita que poida ser utilizado por un executor transaccional automatizado, capaz de manter actualizado un Inventario de obxectos urbanos.
  2. Capacitar aos actores urbanos e proporcionarlles as ferramentas necesarias para intervir nese proceso cada un co seu papel correspondente: de redacción de documentos de cambio, de verificación e de inspección, ou de consulta.
A mellora proposta por uThings non difire substancialmente dos procesos de automatización de negocio que sufriron as empresas e as administracións públicas desde mediados do século pasado. O sistema débese configurar como un ERP (Enterprise Resource Planning) de cidade, que reproduce en parte as funcionalidades destes sistemas empresariais, nos que todo o persoal da empresa e ás veces tamén os seus provedores e clientes colaboran para manter e planificar correctamente os recursos, as operacións de produción, comercialización e distribución de bens ou servizos. Neste caso a cidade no seu conxunto é unha Empresa na que participamos todos con distintos roles: como goberno local, como planificador, como desarrollador, como xestor e prestador de servizos ou como cidadán e visitante. Unha Empresa que xestiona os recursos e activos da cidade coa colaboración de todos e conecta cos novos procesos de xestión tecnolóxicos caracterizados pola distribución de intelixencia, a conectividade, a telemetría e a robótica. Aproveitando e actualizando os procesos tradicionais de planificación, construción e xestión urbana, e achegando novas funcións transaccionais aos documentos de cambio para manter Inventarios de cidade completos, espaciais e dinámicos. O resultado: un Inventario de cidade
O resultado da colaboración é un Inventario urbano. Unha réplica virtual da cidade, dos seus obxectos e relacións. Unha representación veraz do mundo real, mantida colaborativamente por todos os que propoñen e executan cambios no territorio e controlada polos procesos administrativos que autorizan e verifican a execución deses cambios. Unha réplica organizada en catro niveles de obxectos:
  • Obxectos de planificación, representados polos ámbitos de plan e os seus datos asociados, indícannos como debe ser a cidade e o seu desenvolvemento futuro.
  • Obxectos de dereitos: que comprenden todos os dereitos sobre o chan e as construcións, que determinan a capacidade xurídica das persoas para usar o territorio.
  • Obxectos físicos que comprenden a descrición e características de todos os elementos construtivos, instalacións e mobiliario existentes sobre o territorio.
  • Obxectos de obrigación: que comprenden todos os deberes sobre o chan e as construcións para todos os actores urbanos, e que aseguran o funcionamento sustentable de todo o sistema urbano.
Catro niveles completamente conectados por relacións transversais que forman unha inmensa rede e que determinan como funciona a cidade. Este Inventario Urbano, mantense actualizado mediante transaccións: as operacións que definen os cambios sobre os seus elementos en forma de adición de novos elementos, eliminación de elementos obsoletos e modificación da descrición xeométrica e de contido de datos dos elementos existentes. Transaccións que se materializan como Instrumentos, tradicionalmente representados en forma de plans, proxectos, convenios, contratos, decretos? os mesmos que sempre se utilizaron para describir as alteracións sobre a realidade urbana. Pero dotar aos Instrumentos deste carácter transaccional, xa que neste momento son documentos descritivos pouco ou nada normalizados e nunca sistematizados, esixe que sufran un profundo cambio, polo menos en parte do seu contido, de forma que non só sirvan para dar forma aos cambios no mundo real, senón tamén sirvan para exercer ese papel transaccional sobre o Inventario virtual. Para ese efecto os Instrumentos se sistematizan como unha estrutura de datos, definida e redactada con axuda dos sistemas que achega o Rexistro aos seus redactores e composta de catro pezas:
  1. Os Atributos entendidos como as determinacións ou propiedades que describen cada elemento urbano: a ficha de datos dun ámbito de plan, dunha leira urbana, dun elemento de infraestrutura ou dun edificio, ou as cláusulas dunha obrigación contractual.
  2. As Entidades entendidas como as pezas que forman os catro planos urbanos antes descritos, que se describen como un espazo xeográfico ao que se asignan propiedades e datos definidos como Atributos.
  3. As Relacións entendidas como as liñas que conectan entre si todas as Entidades da cidade tales como unha adscrición urbanística, a relación que conecta unha servidume de paso coas súas leiras serventes e servidas, a relación entre un dereito de actividade e o obxecto físico onde se exerce, a conexión entre dous tramos viarios ou entre dous tubos de auga? Unha inmensa rede que nos informa de como conectan entre se as pezas de leigo que forman a cidade.
  4. e por último as Operacións, entendidas como a definición concreta e explícita de como altera cada Instrumento aos Inventarios, de tal forma definidas que os sistemas automatizados do Rexistro son capaces de interpretalas e executalas para manter actualizados os Inventarios.
O Inventario ademais configúrase como un enrutador cara ás Cousas da internet (IoT) que permite establecer un fluxo bidireccional:
  • Desde o Inventario cara aos sistemas de xestión da cidade. Notificándolles as modificacións efectuadas sobre o Inventario polos documentos de cambio urbano.
  • Desde os sistemas de xestión cara ao Inventario como forma de alimentación de indicadores aos cadros de mando da cidade. Esta función permite que a cidade xestione de forma eficiente o torrente de datos que xeran os sistemas verticais achegando mecanismos de filtrado espacial e de simplificación e xeneralización de datos.
O Inventario alimenta os sistemas de publicación da cidade poñendo ao alcance do cidadán unha visión completa da súa contorna sobre calquera dispositivo (Computadora persoal, Tablet ou Smartphone) e inclúe a posibilidade de que o cidadán interactúe co Inventario de dúas formas:
  • Usando o Inventario como enrutador cara a información de valor engadido que o propietario de cada obxecto urbano pon a disposición pública, ben de forma desinteresada ou ben como ferramenta de márketing dos seus produtos e servizos.
  • Enriquecendo o Inventario coa achega de información conxuntural, incidencias, denuncias, emerxencias, documentos gráficos ou de vídeo, información histórica ou de interese cultural, propostas, creacións persoais ou contidos libres de todo tipo. Proporcionando ao Inventario un faceta máis de interese público e de coñecemento da cidade.
Integración e Servizos
uThings configúrase como unha plataforma de servizos que se alberga nun host global administrado por Arnaiz Urbimática. Iso non impide que unha Administración pública poida dispoñer dunha plataforma propia para dar servizos ás súas Organizacións. A plataforma de servizos permite:
  1. Que calquera persoa poida acceder por Internet de forma libre e gratuíta aos contidos que o Xestor de cada Unidade Administrativa decida publicar.
  2. Que as Organizacións que o Xestor da Unidade Administrativa admita como Colaboradores poidan describir de forma normalizada e sistemática as súas operacións contra o Inventario mediante Instrumentos de cambio territorial para mantelo actualizado.
  3. Que o Xestor de cada Unidade Administrativa poida administrar de forma eficiente os seus Inventarios, os Instrumentos que os manteñen e os datos que quere publicar cos seus correspondentes formatos e simboloxía.
O Inventario insérese como unha peza básica dentro do organigrama funcional do municipio, dando servizos e interactuando con todas as áreas municipais:
  1. Coa Alcaldía e os seus servizos anejos, xa que proporciona un cadro de mando que serve para coñecer o estado da cidade en todo momento.
  2. Coa Tesourería xa que controla os conceptos de ingreso por asignación de Dereitos: patrimoniais, de actividade e uso, de vao? E tamén controla os conceptos de gasto en urbanización, equipamentos, conservación e mantemento a que dan lugar as Obrigacións contidas no Inventario.
  3. Con Desenvolvemento urbano xa que proporciona unha versión virtual completa e sincronizada coa realidade, imprescindible para xestiona o funcionamento da cidade.
  4. Con Medio Ambiente xa que indica en todo momento as condicións ambientais e os riscos, e sobre todo porque serve para xestionar eficientemente as políticas de mantemento urbano.
  5. Con Cultura e Desenvolvemento económico e Social porque lles proporciona unha visión global da cidade e participan dos beneficios dun cadro de mando dinámico.
  6. Con Seguridade e Convivencia porque proporciona a situación real en todo momento da cidade, asegurando a eficacia no despregamento das estratexias de seguridade e emerxencias.
No marco dunha Administración territorial
Moitas veces a colaboración e a tecnoloxía avanzaron da man para crear información útil. Con todo nunca o fixeron tendo en conta que o territorio é un ben escaso. Un obxecto cobizado cuxa posesión xerou os maiores conflitos que coñeceu este mundo. Un ben xestionado e controlado por unha ou varias Administracións públicas competentes. Por tanto non é posible construír procesos colaborativos que xeren información veraz, que alimenten un Inventario sincronizado, sen a intervención no proceso da Administración Pública territorial. Sen a asignación de territorio virtual aos seus xestores políticos, para que eles fáganse responsables da calidade dos seus datos, en paralelo á súa competencia sobre o mundo real. O Inventario organízase copiando a Unidade Administrativa do territorio existente. A que resulta dos distritos, municipios, provincias, rexións e estados. Todos eles como “Unidades Administrativas” que configuran a repartición da torta competencial. Para ese efecto a interacción destas Unidades Administrativas co Inventario establécese en base a tres elementos:
  • As Unidades Administrativas como espazos competenciais que conteñen Inventarios. O sistema que se propón non ten un Inventario único, ten tantos Inventarios como Unidades Administrativas conteña. Aparentemente reproduce a disgregación competencial actual, pero coa vantaxe de que o fai desde un repositorio centralizado e único o que permite establecer relacións entre eles. Neste aspecto a tecnoloxía permitirá a descentralización da xestión, como modo de achegar a Administración Pública ao cidadán, pero sen dispersar a información.
  • As Organizacións como persoas xurídicas que pode actuar sobre as Unidades Administrativas con distintos alcances:
    • Como Administradoras para xestionar a operativa interna do Inventario
    • Como Xestoras cando asumen a competencia administrativa e por tanto regulan o funcionamento do Inventario na súa Unidade Administrativa
    • Como Colaboradoras cando axudan ao Xestor para manter os Inventarios mediante documentos de cambio.
    • Como Supervisoras cando axuda ao Xestor para asegurar a calidade dos datos
  • E os Usuarios como persoas físicas ou postos funcionais adscritos ás Organizacións e que realizan a operativa diaria do Inventario. Asumindo cada un un papel sobre as Unidades Administrativas asignadas á súa Organización. Papel determinado á súa vez polo papel da súa Organización sobre as Unidades Administrativas. Desta forma o funcionario municipal pode propoñer Documentos de Cambio, o redactor dunha Oficina Técnica pode describilos, o técnico dunha Oficina de Calidade pode analizalos e executar as súas operacións, ou o político municipal observalo todo sen tocar nada.
A estrutura competencial é xerárquica. De tal modo que os obxectos urbanos poden estar asignados a administracións públicas de distinto nivel. Iso implica que o Inventario final non só é o produto da colaboración dos axentes de cambio urbano coa Administración, senón tamén das Administracións entre elas. Seguindo un fluxo de intercambio de datos que se poden representar segundo o seguinte esquema, no que os circuítos representados aseguran o transporte da información entre os catro ou cinco axentes involucrados: o nivel rexional, o nivel estatal, o nivel local, os produtores de Documentos de Cambio e os consumidores de información que son os cidadáns. O fluxo da información verifícase en dous sentidos:
  • Hai un fluxo ascendente de información que traslada ao nivel rexional e estatal os datos producidos polo nivel local sobre o estado do seu territorio. Entendemos que é o nivel local quen ten unha información precisa e actualizada do que ocorre sobre o terreo. Este fluxo de Realimentación carga de datos os sistemas de Análise territorial.
  • Hai un fluxo horizontal colaborativo desde os produtores aos consumidores en cada nivel competencial. Controlado por eses niveis mediante a xestión dos seus Rexistros respectivos, a actualización dos Inventarios e a publicación dos resultados para a súa análise e execución.
Ademais existen outras tres vías de retroalimentación non debuxadas no gráfico:
  • Un fluxo de volta horizontal, en sentido contrario ao anterior:
    • Cando, como resultado da análise, o nivel competencial envía instrucións aos produtores para que alteren as entidades urbanas. Esta é a vía normal de revisión dos documentos por alteración das necesidades da cidade.
    • Cando os consumidores finais alegan, suxiren ou recorren ante o nivel competencial e este debe dar instrucións aos produtores para que modifiquen os seus documentos de cambio.
  • Un fluxo de volta descendente de ?ordes de cambio? desde os niveis estatais aos rexionais e destes aos locais. Prodúcese cando desde un estamento superior determínase a necesidade de alteración da ordenación vixente ou da realidade territorial no estamento inferior. Dada a incrible inercia da ordenación urbanística e dos procesos de cambio, as “ordes” poden demorarse anos desde que se emiten ata que se executan. Este período de transitoriedad adoita xerar moitos problemas, xa que a ordenación vixente do estamento inferior, durante ese período, pode quedar en todo ou en parte suspendida. Imos chamar a este fluxo a Adaptación. Na Unión Europea a transposición das directivas ás lexislacións nacionais funciona de forma moi similar.
A información espacial ha pasado a ser un produto indispensable para a xestión territorial, para o desenvolvemento das actividades económicas e para a vida dos cidadáns. Hai unha revolución pendente sobre como van ser os modos de adquisición e mantemento de datos, os modos de almacenamento e xestión deses datos e os modos de publicación e explotación. uThings nace nunha contorna de colaboración público-privada, de intenso escrutinio da xestión pública e do nacemento do Internet das cousas e do dialogo máquina-máquina. A Administración Pública ten a obrigación de liderar e controlar ese proceso no seu territorio e uThings é a ferramenta para conseguilo.